KALEIDO

Teatrin

TEATRIN
festival priče i stvaralačke igre

Ideja i osnovni cilj projekta je ostvariti ponudu stvaralačkih, dramskopedagoških i izvedbenih sadržaja s ciljem popularizacije istarske zavičajne književnosti, pripovjedača, ilustratora i kamišibaj autora.

Krajem augusta će se kroz tri dana odvijati TEATRIN – festival priče i stvaralačke igre. Svakog dana pozornica pripovjedačima bit će u drugom mjestu Buzeštine: u Roču (25.8.), Vrhu (26.8.) i Buzetu (27.8.). Festival će okupiti 25 pripovjedača iz Istre i Hrvatske. To su: Alesandar Bančić (Pula), Jasmina Žiljak Ilinčić (Split), Jelena Premac (Koprivnica), Maja Stanković (Buzet), Milan Medak i Sanja Lađarević (Rovinj), Ana Malnar (Zagreb), Magda Henok (Zabok), Dijana Zorić (Zagreb).

Posebna vrijednost festivala je što po prvi puta u Hrvatskoj okuplja domaće kamišibaj pripovjedače, a samim time i stvara hrvatsku kamišibaj scenu, a to je pripovjedanje specifično po tome što se priča pripovijeda uz pratnju slika smještenih u malo, drveno, stolno kazalište (butaj). Kamišibaj izvođaći na festivalu su: Iva Nemec (Buzet), Vesna Mileta Laković (Pula), Izabela Aranza (Pula), Ana Malnar (Zagreb), Snježana Lovrinić (Buzet), Hrvoje Bogojević (Pula), Aleksandra Možar (Pula), Lana Sirotić Katarinčić (Buzet) i Amelia Lušetić (Pazin).

Uz navedeni program na Teatrinu će se naći niz lutkarskih radionica na kojima će se izrađivati mitska bića istraskih legendi, a vodit će ih: Elena Rabak Štroligo, Anuška Gržinić, Snježana Lovrinić i Živa Kutnjak.

Tijekom festivala će se održati i dramskopedagoške radionice za učitelje, nastavnike i srednjoškolce koje će voditi predavačice s Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije. Trodnevnu radionicu Pripovjedačko kazalište vodit će dramaturginja Maja Sviben; Igrom do (Spo)razumjevanja dramska pedagoginja i nositeljica kolegija Dramski odgoj na UFZG Maša Rimac Jurinović, a Improvizacoijom do izvedbe najpoznatije ime hrvatske dramske pedagogije, Ines Škuflić Horvat.

Svi projekti udruge Kaleido njeguju inkluzivni karakter pa tako i ovaj, slijedom toga se tijekom festivala održati Teatrin Avantura za osobe s intelektualnim teškoćama iz Kluba Crvenog Križa Buzet. Avantura objedinjuje izlet u Roč, predstavu kamišibaj kazališta i radionicu koju vodi dramsko-inkluzivni pedagog Hrvoje Bogojević.

Nositelj projekta je Udruga Kaleido, a partneri su: Osnovna škola Vazmoslava Gržalje, Grad Buzet, Crveni Križ Buzet, POU Buzet, Galerija skladište, MO Roč i MO Vrh. Idejna začetnica i voditeljica projekta Teatrin je profesorica i dramska pedagoginja Iva Nemec, koordinatorica je Slađana Katarinčić, a tehnički direktor festivala je Bojan Đorđević. Vizualni identitet festivala potpisuje pulski ilustrator Vibor Juhas. Najavni song festivala je napisala Maja Stanković, a uglazbila i otpjevala Elis Lovrić.​

Projekt financiraju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Grad Buzet, Fonda za kulturu DHK – društva hrvatskih književnika, a logističku potporu projektu je osigurala TZ Buzet. Sve aktivnosti projekta odvijat će se poštivajući aktualne mjere Stožera.